Dünya Pi Günü Kutlu Olsun ...

Pi Günü, ünlü matematik sabiti pi sayısı anısına özel kabul edilmiştir ve her yıl 14 Mart'ta kutlanmaktadır. Bunun sebebi ise Amerikan tarih formatında bu günün 3/14 olarak geçmesi ve bunun pi sayısının en yaygın kullanımını anımsatmasıdır. Yani tarihler olduğunda her yıl bu şekilde Dünya Pi Günü kutlamaları yapılıyor. Tabi bu  ülkemizde 2000 yılından itibaren yapılıyor.Pi Günü Türkiye'de ilk kez Manisa Odtü Ülkem Koleji'nde kutlanmıştır. Ayrıca Pi Günü , ile ünlü bilim adamı Albert Einstein doğum günü aynı tarihe
denk gelmektedir. Bazı bölgelerde pi değerinden (3.1415926..) yola çıkarak 14 Mart a pi günü denildiği gibi, 1:59:26 dan yola çıkarak , pi saati ve pi dakikası ve pi saniyesi gibi kavramlar ortaya çıkmıştır.
Pi sayısı için en yaygın yaklaşım 3,14'tür. Gerçek değeri ise 3,141592653589793238462643383... şeklinde devam etmektedir. Çemberin çevresinin ve alanın hesaplanması başta olmak üzere Matematik, Geometri ve Fizik gibi bilimlerde büyük bir öneme sahiptir.
Çemberde Pi yi göremeyiz. Oralarda bir yerde işte. Pi sayısı çemberin karanlıkta kalan noktasıdır sanki.O bazı matematikçiler için kutsal bir sayıdır, tıpkı e ve Phi gibi. Ama onun serüveni henüz bitmemiştir. Bugün Pi sayısının evrenin sırlarına dair cevaplar içerdiğini düşünen insanlar vardır, Bazıları kendilerini pi nin gizemini çözmeye adamıştır. Gizemi hale çözülmemiştir. Onun peşinde sayı avcıları vardır. Hiçbir sayı bu kadar üne kavuşmamıştır. Pi sayısının Incil den geçmiş olmasından dolayı sayıyı kutsayanlar çıkmıştır. Üstelik Tevrat ve Kuran nın sayılarla şifrelendiği bu şifreler çözüldüğünde sonsuza kadar olacak her şeyin bulunacağı inancı, pi sayısını da tekrarlanmayan sayılardan olduğundan (tekrarlanmayan olaylar olarak düşünülüyor) dolayı bu sayıyı kutsal kitaplarda iddia edilen şifreler arasında ilişki kurulmaya çalışılmaktadır.Pi nin herkes için ayrı bir anlam ifade eder. Hem ilkokul öğrencisi hem de üniversite profesörü için anlam taşır. Kimi için o yunan alfabesinde 16 sıradaki harftir. Kimine göre fizik ve matematikte görülen bir sabit, yada Archimedes sabiti, Ludolph sayısıdır. Bir başkasına göre çemberin çevresinin çapına oranı yada yarıçapı 1 olan dairenin alanıdır. O, sin x=0 denklemini sağlayan en küçük pozitif sayıdır. Bir başka grup için tamamen farklı anlam içerir. Pi Sundance film festivalinde birincilik alan filmin adı, müzik topluluğu adı, şirket adı, dershane adı, kullandığı parfümün adıdır. Bilim adamları için onun yeri tartışılmaz. Fizikçi için Einstein nin denklemi, Schröder Dalga denklemi, bir istatikçi için normal dağılımlar için yoğunluk denklemi ne kadar önemli olduğunu sadece onlar bilir. Matematiğin hemen hemen her dalında görülür.
Sonuç olarak, Pi ile uğraş, insanın doymak bilmeyen bilim açlığı ve merakıdır. Onun basamakları sonsuza uzarken, matematikte yeni kavramlar ortaya çıktı. Bilgisayarın gücünü ve hızını onunla deniyoruz. Kısaca Pi gelişmenin bir sembolüdür. Onun sırrını ararken kendinizi ve evreni keşfetme şansınız oldukça fazladır. 
Okullarınızda sizlerde bu şekilde etkinlikler düzenleyebilirsiniz. Özellikle Dünya Pi Günü kutlamalarında yapılabilecek etkinlikleri ise şu şekilde sıralayabiliriz.
- Buffon’un İğne Problemi
- Pi sayısını ezberleme yarışı
- Pi çekilişi
- Pi ile başlayan kelimeleri ezberleme yarışı
- Adımla ve pi sayısını bul
- Pi logosu yarışması
- Pi posteri yarışması
- Pi yapboz yarışması
Dünya Pi Günü kutlu olsun.

0 yorum:

Yorum Gönder