Mantık Bulmaca Nasıl Çözülür?

Mantık Bulmaca Nasıl Çözülür?

Bulmacada verilen tüm ipuçlarını şemaya dikkatlice yerleştiririz. Kesinlikle "hayır" olan kutulara "X" koyup, kesinlikle "evet" olan kutulara "O" koyarak olasılıkları azaltır ve ipuçlarını tekrar değerlendiririz. Keşfettiğimiz bir bilgiyi şemanın yalnız bir yerine işlemekle kalmayıp, öteki kısımlara da aktarırız.

Örnek:

Aynı apartmanda oturan 3 çocuk her sabah aynı okula gitmekte fakat farklı sınıflarda okumaktadır. Aşağıdaki iki ip ucunda faydalanarak her bir çocuğun adını, soyadını ve kaçıncı sınıfa gittiğini bulabilir misiniz?

  1. Soyadı Güzel olan kız, Berna'dan iki üst sınıftadır.
  2. Soyadı Kanat olan çocuk dördüncü sınıfa gitmektedir.
Soyadı Güzel olan kız Berna olamaz(ipucu 1); bu yüzden Berna / Güzel kutusuna X koyarız. Güzel soyadı bir kıza aitse bu Ali olamaz Selin olur. Bu yüzden Selin / Güzel kutusuna O koyarız ve Selin için diğer soyad ve ad olasılıkları kutularına X koyarız.


Güzel soyadlı kız Berna'dan iki üst sınıftaysa(ipucu 1), Berna üçüncü sınıfa; Güzel soyadlı kız da beşinci sınıfa gitmelidir. Demek ki Berna / 3 kutusuna ve Güzel / 5 kutusuna O koyarız. Diğer olasılıkları içeren kutulara X koyarız.
Selin Güzel'in beşinci sınıfa gittiği bilgisini şemanın diğer kısmına aktarırız ve Selin / 5 kutusuna da O koyarız. Bu işlem, unutulmaması gereken oldukça önemli bir işlemdir. Bunun sonucunda şema bize Ali'nin dördüncü sınıfa gittiğini gösterir.
Soyadı Kanat olan çocuk dördüncü sınıfa gitmektedir (ipucu 2), bu da bize Ali'nin soyadının Kanat olduğunu gösterir. Ali / Kanat kutusuna O koyarız ve diğer olasılıkları içeren kutulara X koyarız. Şema üzerinden giderek bilgileri şemanın farklı kısımlarına aktarırsak şu tabloyu elde ederiz.


2 yorum:

  1. hocam çok güzel emeğine sağlık..bir de lazım olanı babalar değilde çocuklar bulup kendileri çalışabilse varya...
    Emeğinize sağlık...

    YanıtlaSil