Türkiye Zeka Vakfı ve OYUN Dergisi

Yaz günlerinin sıcaktan bunaltmasının üzerine, yapacak iş bulamadan evde oturmanın canıma okuduğu bir dönemdi. Bundan yaklaşık bir ay kadar önce bir indirim sitesinde Türkiye Zeka Vakfı'nın çıkardığı OYUN dergisinin geçen yıla ait 4 sayısının satışını görmemle balşadı TZV ile tanışmam. Matematik, mantık ve zeka soruları içeren dergi tam da aradığım gibi bir hazineydi. Düşünmeden siparişimi verdim.

Bu arada TZV nin sitesinde biraz gezinince karşıma çıkan Emrehan Halıcı ismini araştırdım ilk önce. Evvelden de duyduğum bu isim hiç yabancı gelmiyordu.
Hayatını ve başarılarını okudum. Siyaset hayatı beni ilgilendirmese de milletvekili olduğunu öğrendim. Sizlere de ufuk açması açısından Google Amcaya Emrehan Halıcı ismini sormanızı tavsiye ederim.

Sonra tekrar TZV'nin sitesine geri döndüm. OYUN dergisi kısmını incelediğimde verdiğim siparişle ne kadar iyi ettiğimi düşünerek kendimi kutladım. Soru Maratonu kısmında 2010 maratonunun sona erdiği yazıyordu. Soru Bankası, Akıl Oyunları ve Oyunga kısımlarına ise tek kalimeyle bayıldım.

Yine sitedeki çok dikkat çekmeyen üst kısımdaki "VAKFIMIZ  -  BİLGİ TOPLUMU  -  ZEKA  -  SATRANÇ" başlıkları da faydalı bilgiler içeriyor.

OYUN Dergisi websitesinde kendinden şöyle bahsediyor;
"Oyun" dergisi Türkiye Zeka Vakfı'nın uzun süren hazırlık çalışmalarının ardından Kasım 2006'dan bu yana çıkardığı aylık zeka, mantık ve matematik oyunları dergisidir.

Oyun dergisini Türkiye Zeka Vakfı başkanı Emrehan Halıcı bizzat yönetiyor. Sorular Emrehan Halıcı tarafından hazırlanıyor ve Türkiye Zeka Vakfı'nın çeşitli yarışmalarında aldıkları derecelerden tanıdığınız Fatih Keleş tarafından gözden geçiriliyor

Her sayımızda yaklaşık 50 farklı türden 200 dolayında sözel ve sayısal soru ve oyun yer alıyor. Oyun'da yer alan ve okurlarımızı düşünmeye, akıl yürütmeye, yeni çözümler aramaya yöneltmeye çalışan soru/oyun türlerinden bazıları şunlar:

 Köşeler, Eşler, Harfler, Sözcük Turu, Apartmanlar, Masalar, Domino, Dönüştür, Sudoku, Altıgen,Topla-Topla, Harf Kutusu, Zor Sorular, Ok Parçaları, Amiral Battı, Sayı Turu (Toplam), Sayı Turu (Adet), Hedef Tahtası, Kutu Sil, Oklar, Sayı Blokları, Anagram, Bulmaca Oluştur, Sayı Bilmecesi, Kare Bulmaca, Artı-Eksi (Sayı), Çiçekler, Harfmatik, Fenerler, Gruplar, Tamamla, Hatalı Küp, Duvar, Satranç Taşları, Mozaik, Eksik Hafrler, Bulmaca Sözcükleri, Yirmidokuz Harf, Sözcük Puanı, Kaplar, Yol, Artı-Eksi (Sözcük), Sözcük Yerleştir, Mantık Yürüt

Bunlar dışında derginin her sayısında Dennis Shasha'nın "Bulmaca Maceraları", Ed Pegg'in "Matematik Oyunları", Timur Karaçay'ın "Sayıların Dili", Ziya Ahmedov'un "Satranç", Zeki Çatal'ın "İç İçe" ve Yasemin Esen'in "Dersi Oyuna Getirmek" köşeleri yer alıyor. Bu köşelere ek olarak Cihan Altay "Enigma", Yılmaz Ekici "Bulmaca Vadisi", Hasan Yurtoğlu "Ayda Bir", Serkan Yürekli "Köşegen", Sedat Eser de "Bulmaca Merdiveni" başlıklı köşelerinde kendi ürettikleri soruları ve bulmacaları okurlarımızla paylaşıyorlar.

Dergimizde ayrıca zaman zaman zeka oyunları veya popüler bilim dünyasından konuların işlendiği "İsimler, Olaylar, Kavramlar", "Düşünenlerden", "Düşünce Balonu" köşeleri ile düşünce dünyasından önemli isimleri konuk ettiğimiz "Söyleşi" bölümleri de bulunuyor.
Bir süredir gittiğim her yere yanımda taşıdığım OYUN dergisinin 40. sayısı olan ilkbahar 2010'u neredeyse yarıladım. Dergi iki senedir 3 ayda bir çıkarılıyor. Şu anda elimde 2010 yılının 4 sayısı olduğunu düşünürsek henüz 2011 ilkbahar ve 2011 yaz sayılarını almış değilim. Ama bu almayacağım anlamına gelmiyor. Tabii ki de alacağım. Hem de en kısa zamanda...

Eğer yaz tatilini size eğlenceli kılarken aynı zamanda faydasını da görüp zevk alacağınız bir şeyler yapmak istiyorsanız mutlaka abone olmalısınız derim...

Abdi Cihad Canan
MatematikteProblem27.blogspot.com

0 yorum:

Yorum Gönder