Matematik Dünyasının Nobel Ödülü: Fields Madalyası

Matematik Dünyasının Nobel Ödülü: Fields Madalyası

Fields madalyası genç matematikçilere bilim tarihine etki edecek seviyedeki buluşları dolayısıyla uluslararası ödül olarak verilen altın madalyadır. Nobel ödülünün matematik dalında verilmeyişinden ötürü bu ödül, matematik alanındaki en ödemli ödül olarak görülür ve bu daldaki Nobel Ödülü olarak kabul edilir.
Uluslararası Matematikçiler Kongresi sırasında, her dört yılda bir, kırk yaşını aşmamış en az iki ve en fazla dört matematikçiye madalya verilir. Madalyanın yanısıra
15000 Kanada Doları para ödülü verilir. Fields madalyası, yaratıcısı olan Kanadalı matematikçi J.C. Fields’ın anısına verilir ve bir yüzünde Arşimed’in baş resmi, öteki yüzünde ise bir silindirin içine çizilmiş bir küre vardır. 
Madalyanın bir yüzünde Arşimed'in bir sözü olan: "Transire suum pectus mundoque potiri" ("Kendi ayaklarının üzerinde dur ve dünyayı yakala!") diğer yüzünde ise "Congregati ex toto orbe mathematici ob scripta insignia tribuere" ("Tüm dünyadan gelip  burada toplanan matematikçiler buradaki mükemmel çalışmaları takdir ediyorlar.") sözü bulunmaktadır.
Madalyanın tasarımını kanadalı heykeltıraş r. tait mckenzie yapmıştır. 
İlk kez 1936’da verilmiş olan bu madalya 1950’den beri düzenli olarak verilmektedir.Maalesef bugüne kadar hiçbir türk matematikçi bu ödülü alamamıştır. Ödül john charles fields tarafından bırakılan $47.000 sayesinde dağıtılmaya başlanmıştır. Bir matematikçinin şu dünyada almak isteyeceği ödüllerin en başında gelir. 
40 yaş altı matematikçilere verilmesinin bir sebebi nobel gibi ömür boyu başarıya verilen bir ödül değil, yapılan çalışmaları takdir ve yapılacak olanlara teşvik olmasıdır. 
Bunun yanı sıra 40 yaş üstündeki insanların sayısal yeteneklerinin azalıp sözel yeteneklerinin arttığı da ve bu artma azalmanın 27 civarında başladığı bilimsel bir gerçektir. Çoğu büyük matematikçi (andrew wiles'ı ve leonhard euler'ı tenzih edelim) en önemli çalışmalarını 40 yaşından önce yapmışlardır. niels henrik abel, évariste galois, srinivasa ramanujan ilk akla gelenlerden. Bu sebeple zaten pek çok matematikçi yaşlanınca makale yayınlamayı bırakıp kitap yazar, yöneticilik yapar vs.
İşte madalyanın ön ve arka yüzünün görünümü;
.
 

0 yorum:

Yorum Gönder