Mantık ve Zeka Soruları Çözelim



Mantık oyunları yada mantık soruları ile zeka soruları, alışılmış bilmece bulmaca sorularından biraz farklıdır. Problemlerin yapısından kaynaklanan bu farklılık, kare bulmacalardaki gibi bilgi ve hafıza gücümüzü değil, yalın zeka ve mantıksal düşünme gücümüzü sınamakta. Hızlı ve ayrıntılı düşünebilen, kolay algılayıp mantıklı kararlar verebilen insanların arasında yer almak, ancak zekanın gelişmesiyle mümkün olur. Bu gelişim için de, zeka geliştirici problemlerle, zeka oyun ve oyuncaklarıyla uğraşmanın, mantık bulmacaları çözmenin sahip olduğu pay inkar edilemez. 
Bazı kimselerin zekanın doğuştan geldiğine yönelik iddialarını duyar gibiyim. Ancak şu biliniyor ki,
zeka ile pratik zeka birbirinden farklı kavramlar ve her kullanılmayan yetinin köreldiği bir gerçektir. Hiç unutmam lisedeki fizik öğretmenimiz Mehmet Açıkgöz'ün söylediği bir söz vardı. "Beyin vücut gibidir. Çalıştırmazsanız hantallaşır ve yağlanır. Ona egzersiz yaptırmalısınız ki inkişaf etsin, kuvvetlensin." derdi. Sanıyorum bu yüzdendir ki alzheimer hastalarına bulmaca-bilmece çözmeleri önerilir. Amaç beynin yağlanmasını durdurmak. 
İşin aslı zeka nedir, çeşitleri, gelişimi ve gelişimindeki etkenler ile ilgili de bir yazı yazılabilir. Bu da başka bir yazımın konusu olur artık. Esas bu yazıyı yazmamdaki amaç ise 3-4 yıl önce ortaya çıkıp şu günlerde eski etkisini yitiren sudoku salgınının kurbanı mantık bulmacalarını yâd etmek. Sudoku veya türevi bulmacalarını olmadığı zamanlarda, gazetelerin bulmaca eklerinde mantık bulmaca adında bir bulmaca yayınlanırdı. Dört farklı değişkenle ilgili bilgiler verilerek bunların eşleştirilmesi istenirdi. Mesela farklı şehirlerde tatile giden 4 evli çiftten karı-koca isimleri, şehirler ve kaldıkları oteller ile ilgili bazı bilgiler verilerek kim kiminle evli, hangi şehirdeki hangi otele yerleştiklerinin bulunması istenirdi. 
Mantıksal düşünme gücünü kullanmak ve geliştirmek için hazırlanan Mantık Bulmacalarda; karışık ipuçlarını bir araya getirdiğinizde kim kimdir, ne nedir, nerede, neden, ne zaman, ne ve niçin sorularının cevapları ortaya çıkar. Son zamanlarda ALES sınavında mantık sorularının da sorulmasıyla bu tip soru ve bulmacalara ilgi artmış olsa gerek ki, Mantık Oyunları adında, içinde sadece bu tip bulmaca bulunan bir kitap keşfettim. Türk Beyin Takımının, Akıl Oyunları Kitaplığı içerisinde yer alıyor. Zeka soruları ve bulmacalarıyla ilgilenenlerin serinin tamamını edinmesini tavsiye ederim.
matematikteproblem27.blogspot.com üzerinde paylaştığım "Her Gün Bir Zeka Sorusu" içerisinde zaman zaman bu tip sorularda paylaşmayı düşünüyorum. Benzer şekilde eğer bulmaca-bilmece için yeni bir kategori açmazsam futoshiki-çit-kendoku-toplamalı sudoku-bölgesel sudoku-ışın-kakuro gibi bulmacalara da yer vereceğim.
Uzun zamandır aklımda olan zeka oyuncakları üretimi konusunda ilerleme kaydedebilirsem, bununla ilgilide gelişmelerden emin olun bahsedeceğim. Kısacası bu sıralar mantık-zeka oyun ve oyuncakları konusuna sarmış durumdayım. Çok geniş bir dünyaya adım attım, şimdilik emekliyoruım. bakalım ne kadar ilerleyebileceğim.
Haydi kalın sağlıcakla...
A.Cihad CANAN

0 yorum:

Yorum Gönder