HGBZS 04 - Biri Doğru'nun Cevabı

  • Diyelim ki; a doğru olsun. Yani "Aşağıdakilerin hepsi doğrudur." ifadesi doğru olsun. Bu durumda b şıkkı da doğru olur. Yani "Tüm şıklar yanlıştır." ifadesi doğru olur ve bu durumda a şıkkı da yanlıştır. Bu durumda baştaki kabulümüzle çelişki oluşur. Sonuç olarak a doğru olamaz.
  • Bu defa "b doğru olsun". Yani  "Tüm şıklar yanlıştır." ifadesi doğru olsun. Bu ifadeye göre kendisi de yanlış olmalı ve yine kabulümüzle çelişki ortaya çıkıyor. Sonuç olarak b doğru olamaz.
  • c doğru olsun. Yani "h şıkkı doğrudur." ifadesini doğru kabul edelim. h şıkkı ise "Yukarıdakilerin hepsi yanlıştır." dediğinden kendinden önceki diğer şıklarla beraber c şıkkının da doğru olmadığını söyler. Çelişki nedeniyle c doğru olamaz.
  • d doğru olsun. Yani "b şıkkı doğrudur." ifadesi doğru kabul edilsin.Ancak b şıkkı "Tüm şıklar yanlıştır." dediğinden d şıkkı da yanlış olmalı. Yine çelişki nedeniyle d doğru olamaz.
  • e  doğru olsun. Yani "Aşağıdakilerin hepsi doğrudur." ifadesini doğru kabul edelim. Bu durumda h şıkkındaki "Yukarıdakilerin hepsi yanlıştır." ifadesi de doğru olmalı. Dolayısıyla e şıkkı da yanlış olmalı.  Çelişki nedeniyle e doğru olamaz.
  • f doğru olsun. "Yukarıdakilerin hepsi doğrudur."  ifadesi doğru kabul edilsin.Ancak b şıkkı "Tüm şıklar yanlıştır.dediğinden f şıkkı da yanlış olmalı. Yine çelişki nedeniyle doğru olamaz.
  • g doğru olsun. Yani "h şıkkı yanlıştır." ifadesini doğru kabul edelim. Bu durumda "Yukarıdakilerin hepsi yanlıştır." ifadesi doğru olmayacağından, bu ifadenin yerine "Yukarıdakilerin en az birisi doğrudur." diyebiliriz ki bu birisi g şıkkı olabilir. Yani kabulümüzü bozacak bir durum olmadığından g doğru olabilir.
  • h doğru olsun. Yani "Yukarıdakilerin hepsi yanlıştır." ifadesini doğru kabul edelim. Bu durumda "h şıkkı doğrudur." diyen c şıkkı da yanlış olmalı. c'nin doğrusu "h şıkkı doğru değildir" ifadesi ise h şıkkının doğru olduğu kabulümüzle çelişir. Sonuç olarak h doğru olamaz.

Tüm şıkları incelediğimizde sadece g'nin doğru olabileceğini gördük. Bu soruda kullanılan değili, tersi, kabul-çelişki ifadeleri mantık konusu ve ispat yöntemlerinin temelini oluşturduğundan soru iyi bir egzersiz olarak da kabul edilebilir. İstenirse soru da verilen önermelerin doğruluk tablosu oluşturulabilir.


Not: Her Gün Bir Zeka Sorusu (HGBZS) kapsamında paylaşılan tüm soruları .:Zeka Soruları :. sayfamızdan takip edebilirsiniz. Sorulan soruların cevabı iki gün sonra açıklanmaktadır.

0 yorum:

Yorum Gönder